Keramiek schilderen en decoratief schilderen

Al jaren ben ik verslaafd aan schilderen. Niet op doek, maar keramiek schilderen en decoratief schilderen.

Keramiek schilderen

In de loop der jaren heb ik verschillende creatieve cursussen gevolgd. De hobby die daar toch het meeste uitspringt, is keramiek schilderen. Voor degene die het niet kennen even een korte uitleg. Je koopt een beeldje van keramiek en gaat het zelf schilderen. Er zijn zoveel verschillende beelden dat er altijd wel iets te vinden is wat bij je past. Vooral beren en andere "lieve" beelden worden vaak geschilderd. Zelf heb ik een voorkeur voor draken en realistische dieren.
Doordat je het keramiek zelf beschildert, kun je zelf de kleuren kiezen en het zo helemaal jouw eigen beeld maken. Met name in perioden van stress ga ik lekker zitten schilderen en het lijkt of de stress dan vanzelf verdwijnt.

Voor het schilderen maak ik gebruik van acrylverf. Deze droogt snel, waardoor je bijna continu kunt doorwerken. Er bestaan enkele simpele technieken. Zelf heb ik een duidelijke voorkeur voor drybrushen. Hierbij maak je gebruik van de structuur die het beeldje heeft. Door het eerst in een donkere kleur te schilderen en daarna met een lichtere kleur alleen de bovenkantjes van de structuur te raken, krijgt het beeld een professioneel uiterlijk.

Soms gebruik ik ook patina (een soort boenwas) die ervoor zorgt dat het beeldje een oud uiterlijk krijgt. Daarnaast zijn er andere producten, zoals sneeuw en glitters, die je werkstuk verfraaien.

Tot 2018 goot ik ook zelf keramiek. Hiervoor kocht ik mallen, meestal afkomstig uit Amerika. Zo'n mal was van gips.
Zo gaat het gieten van keramiek:
Je giet deze vol met vloeibare klei. Er trekt vocht in de mal, waardoor het buitenste laagje wat harder wordt.
Na ongeveer een kwartier giet je de mal leeg en het buitenste laagje blijft in de mal zitten. Enkele uren later kan het beeldje uit de mal gehaald worden. Dit moet heel voorzichtig gebeuren, want de klei is nog "kneedbaar". Als het beeldje droog is, is het nog zo bros, dat je het met 2 vingers kunt fijnknijpen. Je moet dan ook zeer voorzichtig te werk gaan op het moment dat je gietnaden gaat verwijderen. Het beeld gaat dan de oven in en wordt op 1000 °C gebakken. Hierdoor wordt het beeldje keihard en is het ook geschikt voor buiten.

Vaak halen mensen beeldjes van gips en van keramiek door elkaar. Toch is er een duidelijk verschil. Beeldjes van gips (of beton) zijn massief, terwijl beelden van keramiek altijd hol zijn. Het gieten van keramiek is veel bewerkelijker. Doordat het keramiek is gebakken is het veel sterker dan de beelden van gips. Dat merk je al tijdens het schilderen, maar ook in de slijtage.

Als het keramiek schilderen je leuk lijkt, moet je het gewoon een keer proberen. Wanneer je thuis wilt gaan schilderen, brengt het nogal wat startkosten met zich mee. Zo heb je penselen nodig en verf in diverse kleuren. Voor je het weet heb je behoorlijk geïnvesteerd. Het is verstandig om eerst eens te proberen of je het wel echt leuk vindt.
Maar LET OP: ik ben niet verantwoordelijk wanneer jij ook verslaafd raakt.


Decoratief schilderen.

De overstap van keramiek schilderen naar decoratief schilderen is maar klein. Je gebruikt vaak dezelfde penselen en dezelfde verf.
Decoratief schilderen is het schilderen op platte ondergronden bijv van hout of keramiek. Je schildert eerst de ondergrond en zet er dan met doordrukpapier (karbon) een patroontje op. Deze ga je inschilderen.
Decoratief schilderen is er in alle moeilijkheidsgraden. Wanneer ik bijvoorbeeld een sneeuwpopje schilder, is het niet meer dan inschilderen en wat schaduw aanbrengen. Heel eenvoudig dus. Al wat moeilijker is het schilderen van bloemen, maar met wat geduld is het best te leren. Doordat ik in de loop der jaren zoveel keramiek heb geschilderd, lukt me dat altijd wel. Het decoratief schilderen daarentegen is voor mij echt een uitdaging.

Ik koop ook regelmatig boeken over decoratief schilderen. Wat ik op dit moment onder de knie probeer te krijgen is het schilderen van haartje of veren. Helaas wil dat nog niet echt lukken, maar ach, ik volg nog enkele cursussen en met veel oefenen gaat dat best een keer lukken.
Ondanks (of misschien wel dankzij) het feit dat het niet altijd wil lukken, merk ik dat mijn persoonlijke belangstelling langzaam verschuift van keramiek schilderen naar decoratief schilderen.

Wil je meer voorbeelden zien, kijk dan op mijn facebookpagina
Wil je mij mailen:

Jolanda is geïnterviewd in het radioprogramma "Gezond en wel":
Interview beluisteren

Jolanda van den Berg

zie ook    "op bezoek bij"


© www.moetjekijken.nl