Nummerplaten

Graag wil ik u, bezoekers iets vertellen over en laten zien van mijn hobby.

Nummerplaten verzamel ik al vanaf 1982; mijn eerste plaat kwam uit Indonesië, een tijdelijke nummerplaat, die mijn zwager meebracht van een vakantie aldaar. Dit was de start voor mijn hobby, eerst op eigen gelegenheid, later in clubverband.

Hierdoor kwam ik in contact met medeverzamelaars, wat resulteerde in een 'eerste' ruilbeurs, waar zo'n 14 man de start gaf voor de oprichting van de vereniging De Nummerplaat:
www.De-Nummerplaat.nl
Mijn verzamelgebied is Nederland, de Nederlandse Antillen, Noord- en Midden-Amerika. Vooral de eilanden Aruba, Saba, St. Eustasius, Sint Maarten, Curaçao en Bonaire. Van Curaçao heb ik een complete run, evenals de complete jaaruitgave van 1989.
Ook die van Bonaire is een mooie run met verschillende kleuren en soorten platen. Tevens verzamel ik Australië en de omliggende gebieden zoals bijvoorbeeld Papua Nieuw-Guinea.


Men vraagt wel eens, wat zoek je nog om je verzameling 'compleet' te krijgen...... Tja......... ik heb er wel één waar ik erg trots op ben, namelijk de AA-90 de nummerplaat van Koningin Beatrix.
Dat is wel een mooie, maar er zijn meer exemplaren waar een verzamelaar op 'aast' bijvoorbeeld de plaat der platen is toch de SCV-nummerplaat van de Paus. Hierbij een foto van de zwarte Mercedes van de Paus met nummerplaat SCV1

Men zou bijvoorbeeld brommerplaatjes kunnen verzamelen, deze vergen immers niet zo veel plaats. Er zijn zelfs verzamelaars die uitsluitend foto's van nummerplaten, motorplaten en brommerplaten verzamelen. Er zijn ook verzamelaars die zich richten op bepaalde werelddelen zoals USA, Canada of Zuid Amerika. Vaak zijn deze platen 'kunstwerken' en fraaier van uitvoering dan de Europese platen, die over het algemeen wat zakelijk zijn.


De grootste nummerplatenclub ter wereld is de ALPCA www.alpca.org

Als ik iets over een plaat wil weten, raadpleeg ik graag de site van Herman Hallo www.dna.nl
Hopelijk heb ik hier één en ander iets kunnen verduidelijken wat mijn hobby betreft.

Dit KLOMP-plaatje is in de vorm en afmeting van een USA plaat.


Frans de Been


© www.moetjekijken.nl