De verstelbare moersleutels

Het is stralend weer, je loopt op een beurs of rommelmarkt en opeens heb je beet. De gereedschap verkoper vraagt een redelijke prijs en is blij dat hij zonder dat stuk oud roest naar huis kan. Op deze manier is het grootste deel van mijn verzameling bijeen gekomen. Het zoeken, vinden en daarna restaureren is voor mij het aantrekkelijke van deze verzameling verstelbare moersleutels. In het begin is iedere sleutel al een aanwinst maar steeds weer vind je ook de echte speciale modellen en een enkele keer moet daar zelfs flink voor worden betaald.

Wij hebben tegenwoordig allemaal wel een gewone Bahco in huis maar in het begin van de vorige eeuw waren er tientallen verschillende modellen en verstelsystemen in omloop. Naast de bekende verstelling met een linkse en/of rechtse schroefdraad zijn er ook modellen met tapse schuiven, exentrieken, tandheugels, wormwielen, kliksystemen, zelfspanners, omklaplipjes en klemhevels. Ook is er een groot aantal snelspanners in combinatie met andere systemen. Waar ze vandaan komen is vaak onduidelijk omdat veel gereedschappen geen enkel merkteken dragen en de oude catalogi geven ook geen land van herkomst.

Door die grote verschillen in uitvoering is het mijn verzamelgebied geworden. De foto’s laten zien dat er veel creatieve mensen bezig zijn geweest om de beste en gemakkelijkste manier te vinden om een moer aan te kunnen draaien. Lang niet ieder model is een bruikbaar stuk gereedschap geworden want de ergonomie stond nog in de kinderschoenen. Het model dat de Zweed Johan Peter Johansson in 1892 heeft uitgevonden was wel een succes. Het is het bekende Bahco model dat nu wereldwijd gebruikt wordt door vakman en hobbyist. Alle andere patenten zijn in de loop der jaren grotendeels in de vergetelheid geraakt.

Het restaureren van vastgeroeste sleutels doe ik zelf en het eindresultaat is dan een mooi stuk gereedschap met de oude gebruikssporen en een mechaniek dat weer perfect werkt. Een enkele keer sta ik met mijn verzameling op een expositie of een beurs en ook vul ik wel eens een vitrine met oude gereedschappen in een bejaardenhuis. De oude vakmensen herkennen vaak wel de modellen waar ze zelf mee hebben gewerkt en geven dan hele aardige reacties.
Het stukje op deze website is bedoeld om u wat technische historie te laten zien en natuurlijk ook om mij te helpen bij het aanvullen van mijn verzameling. Uw reactie is altijd welkom…..

Voor info: Gerard Becker / Enschede
Tel. 053 – 4774519
Mail:


© www.moetjekijken.nl