Breinbrekers, hersenkrakers en zo meer,

Enkele jaren terug ben ik begonnen met schuifpuzzels te verzamelen en ongemerkt kwamen er de breinbrekers bij. Geteld heb ik ze niet maar inmiddels ben ik in het  bezit van enige honderden puzzels. Menigeen staat te pronken (na er mee gespeeld te hebben) in mijn vitrinekasten. Het heeft een kleurig geheel en ook deze puzzels vind ik meestal op de bekende rommelmarkten.
Vaak verbaas ik me erover hoe snel de nieuwste spellen en breinbrekers voor een habbekrats op de kleedjes liggen. Waarschijnlijk zijn ze gekregen van opa en oma en weet men niet welk prijskaartje eraan heeft gehangen. Ze gaan daar voor een prikkie weg en komen thuis in mijn verzameling.

De bekendste breinbrekers zijn uiteraard die van de Hongaar Ernő Rubik die de kubus ontwikkelde als studie object voor zijn studenten.
De meeste mensen kennen ze wel onder andere de kubus, rubiks ringen, de slang en de magische hoed.

Er zijn verschillende soorten breinbrekers onder andere:

  • Constructie puzzels. Bij deze puzzels moet je iets uit elkaar halen en weer in elkaar zetten.
  • Draad, touw en knoop puzzels. Bij deze puzzels moet je een deel van het geheel losmaken of bevestigen.
  • Behendigheidspuzzels. Voor deze puzzels heb je een bepaalde handigheid nodig.
  • Vouwpuzzels. Een bepaald doel is te bereiken door te vouwen.
  • Draai en schuifpuzzels. De opgave is om delen van de puzzel in een bepaalde richting en naar een bepaald doel te bewegen onder andere de schuifpuzzels en de draai kubussen.
  • Mathematische legpuzzels. Het is de bedoeling puzzeldelen in elkaar te laten passen.
  • Geheimzinnige "truc" puzzels. Het is de bedoeling een voorwerp met een verborgen sluiting te openen of uit elkaar te halen.

Het is altijd weer verrassend wat er weer op de markt komt aan nieuwe breinbrekers, dus voorlopig kan ik nog wel even vooruit met de verzameling.

Zie ook mijn website: jokebecker.jimdo.com

Joke Becker
e-mail:


© www.moetjekijken.nl