Bavaria

Klik op de afbeeldingen voor vergroting van de foto of extra foto's

Marco van Leuken uit Erp verzamelt nu ongeveer 20 jaar van alles van Bavaria. Hij weet niet meer precies hoe zijn verzameling begonnen is. Hij denkt uit nostalgie. Zijn opa had vroeger een café in Erp en daar werd Bavaria geschonken.

De verzameling van Marco bestaat voornamelijk uit bierglazen en pullen. Die vindt hij het leukst. Hij weet zo niet hoeveel glazen hij heeft, maar ze staan bijna allemaal in de kast achter hem op de foto. Het zullen er ongeveer 250 verschillende zijn. Voor de pullen is in de kast geen plaats meer, die heeft hij zo lang in dozen opgeborgen. Hij heeft de glazen op chronologische volgorde staan. Links bovenaan staan de oudste glazen, uit de jaren '60, met de witte en blauwe Madonna. Rechts onderaan staan de nieuwste glazen.

Bavaria bestaat dit jaar 300 jaar en dit wordt groots gevierd met allerlei acties. Ze hebben dit jaar een nieuw logo geïntroduceerd en nieuwe flesjes en kratjes. Bavaria is na 300 jaar nog steeds een familiebedrijf met al 7 generaties van bierbrouwers. Bavaria heeft al diverse biersoorten overgenomen of onder een andere naam geproduceerd. Marco verzamelt alleen glazen van biermerken die ook echt in Lieshout zijn geproduceerd. Swinkels is de familienaam en onder die naam hebben ze ook bier gebrouwen.

Een tentoonstelling in 2018 Familienaam Swinkels

In maart 2018 hield Marco van Leuken een tentoonstelling met zijn Bavaria verzameling in gemeenschapshuis Ter Aar in Erp. Als zijn dorpsgenoten van tevoren nog niet wisten dat hij Bavaria verzamelt dan weten ze het in ieder geval sinds die tijd wel. Naast de glazen en pullen heeft Marco allerlei andere spulletjes in zijn verzameling, om het geheel wat aan te kleden als hij een tentoonstelling houdt. Omdat Lieshout vlakbij Erp ligt wonen er diverse werknemers van Bavaria in het dorp. Hij krijgt sindsdien regelmatig Bavaria items die alleen aan werknemers worden gegeven. Een tijdje terug kreeg hij ook een stapeltje nieuwe etiketten van bierflessen, maar dat is eigenlijk niet het verzamelgebied van Marco. Voor het 300-jarig bestaan van Bavaria kregen alle inwoners van Lieshout en Mariahout een voucher, daarmee konden ze bij Bavaria een 1,5 liter fles bier met 2 glazen in een cadeauverpakking halen. Die sets heeft Marco 2, een met een volle en een met een lege fles. Hij heeft hier veel moeite voor gedaan om die aan zijn verzameling toe te kunnen voegen.

Patches te verzamelen bij een sixpack Bavaria bier Alleen voor medewerkers
van Bavaria

De laatste jaren heeft Bavaria met carnaval een actie. In 2018 konden medailles verzameld worden. Dit jaar waren er 11 verschillende patches te verzamelen bij een sixpack Bavaria bier. Marco kreeg ze allemaal van een plaatselijke winkelier. Een tijdje later kreeg hij van die winkelier nog een doosje met Bavaria verzamelitems. In het doosje zaten ook patches, maar Marco dacht dat hij die al allemaal had, ook de glazen die erin zaten had hij al. Dus het doosje werd weggezet als ruilmateriaal. Later hoorde hij dat er geen 11 verschillende patches waren om te verzamelen, maar 63 of 69, dat weet hij niet meer.
De eerste serie patches die hij kreeg hebben een lintje met de Brabantse vlag, maar in het doosje zaten patches met de Limburgse vlag. Helaas zaten daarvan maar 8 verschillende in het doosje. Hij heeft wel nog dubbelen. Hij weet dat er in ieder geval nog patches zijn met rode en zwarte stippen, maar daar heeft hij er nog geen van. Hij heeft wel een paar hele speciale. Zo heeft hij 1 patch die alle werknemers van Bavaria kregen.

Bavaria hield ook een actie om mensen te nomineren voor de eretitel Sjefke Carnaval. De genomineerden kregen ook een speciale patch. Zijn dochter heeft hem genomineerd, omdat hij zich al jarenlang inzet voor het carnaval in Erp. Dit jaar werd hij samen met zijn vrouw gekozen tot boerenbruidspaar van Erp. Uit de genomineerden werden 100 Sjefkes geselecteerd die bij Bavaria in Lieshout werden uitgenodigd. Marco was een van de genodigden en daar ontving hij een Bavaria baret (zie foto) met een speld.
Een bijzonder deel van zijn verzameling glazen zijn de dubbeldrukken. Ze worden zo genoemd omdat aan een kant het Bavaria logo staat en aan de andere kant de speciale gelegenheid waarvoor het glas werd uitgegeven. Ieder jaar verschijnt er een Bavaria glas speciaal voor prins Carnaval van Lampegat (Eindhoven). Marco heeft er diverse in zijn verzameling. Hij vindt het leuk dat je op Wikipedia precies kunt zien in welk jaar het glas is uitgegeven. Hierop staat een lijst met alle prinsen carnaval en hun leus.
Naast de bierglazen en pullen heeft Marco allerlei Bavaria spullen, zoals flesopeners, bierafschuimers, speelkaarten, diverse blikjes en actieartikelen, maar dat zijn allemaal maar bijzaken voor Marco. 

Verzamelbeurs
Op 26 mei liet Marco van Leuken zijn verzameling Bavaria zien op de verzamelbeurs in Eerde.
Als u nog een aanvulling heeft op deze verzameling kunt u contact met hem opnemen via
06 2025 7848 of e-mail

Door Hannie van Duijnhoven, secretaresse van de afdeling Zuid Nederland van De Verzamelaar


© www.moetjekijken.nl